Wikia


Nationaliteit en Tijdperk: Irakees (20e n.Chr)

Ali-ben-Salami was een kwaadaardig tovenaar die uit jaloezie de macht greep in de nu vervallen stad Bagdada.

Niet te verwarren met de Turkse Sultan Ali Sa Lami

GeschiedenisEdit

Rond het jaar 1170 had de machtige en rijke tovenaar zijn zinnen gezet op de hand van Prinses Shehera-Sa-gamell die regeerde over een klein maar voorspoedig rijk van Bagdada. Zij wees echter zijn aanzoek af om te huwen met de sprookjesverteller Sidi-ben-Moka. Vernederd betoverde Ali-ben-Salami het koppel in twee waaibomen de nacht voor zij zouden huwen.

De tovenaar heerste daarna over het rijk van Bagdada. De stad zou vervallen tot enkel het paleis overbleef.

777 jaar nadat hij het koppel had omgetoverd keerde de geesten van Shehera en Sidi-ben-Moka terug naar Bagdada. Geholpen door Lambik en Suske en Wiske. Wisten zij de gevaren die de tovenaar naar hen stuurde De 40 Rovers van Alibabba en de reus Poze-khes-oep te overwinnen. Nadat het trio zijn macht wisten te ontnemen door zijn toverboek het Boek der Sterren te verbranden. En de toverspreuk op het koppel te niet te doen.

Na berouw te hebben getoont aand de prinses en de dichter mocht hij nog een maal toveren voor hij zich naar de tuinen van van Allah mocht begeven. Hij toverde Lambik terug in een mens (die door een gestolen pagina van zijn boek in een centaur was veranderd. En vulde Schanulleke met het paarde haar.